info@monasi.ro

Coronavirus – faliment sau oportunitate?

Coronavirus – faliment sau oportunitate?

Îmi aduc aminte de o poveste despre Aristotle Onassis care imediat după cel de-al doilea război mondial când erau prea multe vapoare care au fost folosite în război (pentru a duce trupele dintr-un loc în altul) vapoare care erau o problemă mare pentru că armatele nu mai știau ce să facă cu ele. Într-un final țările respective începuseră să le scufunde în cimitire de vapoare care există chiar și azi (Vanuatu sau Australia, etc – vezi aici)

Ce a făcut el și ce a fost “revoluționar” a fost să se uite la situație dintr-o altă perspectivă spunând că nu, nu sunt prea multe vapoare, din contră sunt prea puține. Pentru ce? Pentru transport maritim.

Și prin simpla schimbare de percepție el a devenit singura persoană privată care deținea cea mai mare flotă maritimă de transporturi din lume valorând 500 milioane de dolari, cu inflația ajustată suma fiind azi de 2,3 miliarde de dolari.

Revenind la momentul actual, această criză este un accelerator incredibil care va duce, la nivel individual ori la o accelerare, ori la un regres masiv pe partea de mental, emoțional, material și spiritual.

Dacă tot stăm pe net / acasă, nu trebuie să ne pierdem vremea cu filme, citind tot felul de opinii și scenarii negative, ci să folosim acest timp pentru a studia și citi istorie, știință, macroeconomie astfel vom reuși să gândim în probabilități.

Să anticipăm o mare parte din ceea ce se va întâmpla în viitor și să realizăm că exista o mare probabilitate (nu certitudine) ca lucrurile să se îmbunătățească. Când? Cum? Sunt mai greu de anticipat, însă și aici se pot folosi probabilitățile.

Hai să citim cărți, să studiem istoria crizelor, managementul schimbării (aici vă putem ajuta) să ne educăm despre strategiile de protecție economică, de gestiunea a situațiilor de criză, să citim povești de succese generate de situații de criza (războaie, the US great depression, etc)

Hai să ne ajutăm prin comunități, prin sfaturi, ajutor gratuit unde se poate, sprijin, etc. Noi am creat Grupul micilor antreprenori din România  Prin această comunitate oferim consultanță gratuită unde e posibil, cărți gratuite, documente, sfaturi, știri despre decizii care au impact pe un antreprenor și încercăm să aducem un plus valoare pentru comunitatea noastră.

Important, piețele financiare ANTICIPEAZĂ ce va fi peste 6-9 luni, nu astăzi. Ce este astăzi este deja inclus în preț. Piața imobiliara și cea a bunurilor de consum se mișcă mult, mult mai încet ele fiind azi reactive și nu anticipative, astfel ca o strategie este greu de realizat. Greu, dar nu imposibil.

Ce va urma?

  • Va urma o descreștere a valorii monedei – de data aceasta la nivel mondial care cu tenacitate va trece însă nu înainte de a cauza faliment și pierderi materiale pentru cei nepregătiți.
  • Vom schimba modul în care economisim – aici menționez spusele lui Warren Buffet: Tratează economiile ca pe o cheltuială și vei economisi mai mult decât ai crezut. Garantez că această tehnică funcționează.
  • Creați (daca nu aveți deja) un fond de urgență – “bani pentru zile negre” cum se spune, acum sunt zile negre.
  • Vom schimba modul în care lucram, companiile vor vedea că există productivitate și la munca remote, la munca de acasă și vor sări să economisească (cost save) sumele de obicei cheltuite pe chirii de birouri.
  • Statul va trebuie să devină mai eficient și un mai mare/bun susținător al economiei și mai ales a IMMurilor care susțin 75% din economia sănătoasă a unei țări. Din păcate la noi s-a umflat aparatul bugetar, s-a crescut birocrația, iar salariul unui angajat la stat este aproape de 2 ori mai mare decât la un privat.

Investițiile publice sunt la minime istorice, avem cea mai nedigitalizată administrație europeană, avem cel mai stufos aparat public din UE, munca privată este supra-impozitată și focusul plăților din fondurile statului sunt pe salariile pentru bugetari în detrimentul investițiilor publice probleme care vor rămâne de rezolvat și după criza. Întrebarea este: cum ne vom raporta la problemă?

Fugim de ele sau folosim acest timp pentru a ne pregăti să le rezolvam atât la nivel de țară cât și la nivel de cetățean.

Mai multe informații găsiți în comunitatea noastră apăsând aici.

Lasă un răspuns